Om karate

Karate – den tomma handens väg

Karate är en motions- och tävlingssport. Attacker och försvar utförs med maximal styrka och snabbhet, där fullständig självkontroll eftersträvas. De flesta internationella karatestilarna utövas i Sverige.

Karate har sina rötter i 300-talets Indien och spreds till Kina. På 1300-talet hade kamparten nått den japanska ön Okinawa där den utvecklades. I träningen ingår olika slag, blockeringar, svep, sparkar och kast som utförs mot en eller flera motståndare.

Ett träningspass har normalt tre olika moment: uppvärmningsgymnastik och uppmjukningsövningar, teknikträning och slutligen styrke- och konditionsträning. Vissa ser karate som en konst, andra enbart som motion och självförsvar.

Tävlingsverksamheten inom karate är stor, från barn- och ungdomstävlingar till högsta internationella elit för både damer och herrar. Man kan tävla i kata (form) och i kumite (kamp).

Tag kontakt med någon karateklubb som är ansluten till Svenska Budoförbundet. Förbundets instruktörsutbildning ger ett modernt ledarskap för en traditionell kampsport.

Traditionell karate inom stilarten Tani-ha Shitoryu Karate-do Kofukan